Din cauza unor lacune legislative, persoanele care beneficiază de facilităţi fiscale au devenit o adevărată mină de aur. În Bihor, peste 1.000 de autoturisme de lux, maşini de teren şi chiar camioane au fost înmatriculate pe numele unor veterani de război, persoane cu handicap sau foşti deportaţi politic, scutiţi de taxa anuală auto, iar în cazul persoanelor cu handicap şi de cea de înmatriculare.
BIHOREANUL a descoperit zeci de cazuri: o pensionară de 92 de ani, din rândul celor persecutaţi politic, are, chipurile, un Audi A6, o alta de 81 ani un Audi A8, iar câteva persoane cu handicap deţin alte modele scumpe precum Chrysler, Jaguar, Jeep Grand Cherokee.
Deşi sunt conştienţi că proprietarii reali ai bolizilor sunt persoane care astfel fentează plata impozitelor, piperate pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mare, reprezentanţii Primăriei spun că n-au cum să-i dovedească pe evazionişti.
Bolizi cu handicap
Pentru samsarii de maşini, înmatricularea autoturismelor de lux pe numele unor persoane cu handicap de gradul 1, persoane scutite atât de plata taxelor de primă înmatriculare, cât şi de cea a impozitului auto la administraţiile financiare ale primăriilor, a devenit o afacere mai mult decât profitabilă.
În Bihor, din ianuarie 2007, data introducerii taxei de primă-înmatriculare, şi până în ianuarie 2011, au fost omologate la reprezentanţa RAR 1.207 maşini pe numele unor persoane cu dizabilităţi. Dacă până în 2008 nu exista nicio interdicţie privind numărul de maşini ce puteau fi omologate pe numele unor asemenea persoane, existând handicapaţi cu câte 7 sau chiar 8 maşini de lux puse pe numele lor, ulterior facilitatea s-a acordat pentru o singură maşină şi cu condiţia ca aceasta să nu fie înstrăinată timp de 5 ani de la cumpărare.
... dar cu profit
Chiar şi aşa s-a găsit o nouă metodă pentru a fenta legea: persoana cu h