Condiţiile din cămine s-au îmbunătăţit, numărul locurilor a crescut, dar universităţile bucureştene nu pot onora nici anul acesta solicitările de cazare ale studenţilor. Exodul tinerilor către Capitală va începe peste trei săptămâni, când doar norocoşii vor avea cazare contra unei taxe lunare de puţin peste 100 de lei.
Dacă tot oraşul Jimbolia din Timiş s-ar strămuta în complexul Regie din Bucureşti, cu siguranţă ar avea fiecare locuitor loc de cazare. 20.000 de studenţi sunt îngrămădiţi în căminele Universităţii Politehnice în fiecare an, adică în cele 27 de cămine din Regie şi Tei. Cu toate acestea, doar 70% dintre studenţii cu drept de cazare primesc un loc în cămin. Situaţia este asemănătoare şi la celelalte universităţi mari din Capitală. La Universitatea din Bucureşti (UB) sunt puse la bătaie peste 5.300 de locuri de cazare, insuficiente însă pentru a cuprinde toţi studenţii cu drept de cazare.
La Academia de Studii Economice (ASE), doar trei sferturi dintre tineri pot visa la un loc ieftin într-unul dintre cele 19 cămine ale instituţiei. Cu o capacitate de 5.400 de locuri, tot rămân pe dinafară aproape 2.000 de tineri care trebuie să se îndrepte spre alternativa unei gazde sau chirii ce poate ajunge şi la de cinci ori regia de cămin.
Cazare în lei sau în euro, după buget
Mai sunt trei săptămâni până când Regia îşi va recăpăta forfota. Asta nu înseamnă că la sfârşitul lui august este pustie. Alina Băcanu este studentă în anul al IV-lea la Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice de la UPB şi locuieşte împreună cu alte patru fete într-o cameră din P9, în Regie. A stat şi pe timpul verii în cămin, iar de trei ani a reuşit „să-şi rezerve" aceeaşi cameră pe care au încercat să o facă cât mai apropiată de ceea ce au acasă: i-au pus covoare persane, au adus de acasă un cuptor cu microunde, iar fiecare dintre „locatare" are laptop. „Avem in