În al Doilea Război Mondial mai mulţi moldoveni au luptat împotriva Armatei Roşii, fără să facă parte din Armata Română. Dosarele fostului KGB arată că unitatea paramilitară „Russki ohrannii korpus" (Corpul rus de pază), creată pe teritoriul fostului Regat al Iugoslaviei, în care s-au înrolat peste 60 de basarabeni, n-a făcut parte din niciuna dintre părţile beligerante. După război, toţi voluntarii au fost vânaţi de SMERŞ şi NKVD şi condamnaţi pentru „trădare de patrie" pe termene de până la 25 de ani.
Au existat zeci de unităţi militare şi paramilitare care au luptat împotriva Armatei Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Cea mai numeroasă a fost cea a general-locotenent Andrei Vlasov (unul dintre eroii apărători ai Moscovei în decembrie 1941, căzut în anul 1942 în prizonieratul german), numită „Armată rusă de eliberare" sau „Armata lui Vlasov".
Aceasta era formată, în special, din prizonierii sovietici de război capturaţi de germani, dar şi din foştii „albgardişti", refugiaţi din Rusia după puciul bolşevic din octombrie 1917, care sperau că astfel pot contribui la lichidarea comunismului.
SOVIETICI ÎMPOTRIVA ARMATEI ROŞII
Mai ales după 22 iunie 1941, odată cu înaintarea trupelor germane în interiorul URSS, fiecare dintre popoarele „republicilor-surori" şi-a constituit propriile unităţi militare de luptă împotriva Armatei Sovietice. Printre acestea e şi Corpul rus de pază, creat pe teritoriul fostului Regat al Iugoslaviei. La puţin timp după ocuparea Serbiei de către germani s-au înteţit atacurile partizanilor lui Tito asupra etnicilor ruşi, stabiliţi aici după 1917, care erau suspectaţi de simpatii pro-germane.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
În urma mai multor asasinate comise de comuniştii sârbi, în vara lui 1941, general-maiorul rus Mihail Skorodumov, şeful Biroului pentru protecţia ruşilor din Serbia, a