Summit-ul internaţional de la Paris, organizat astăzi de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi de premierul britanic David Cameron, nu este doar o reuniune a "prietenilor Libiei", aşa cum a fost numit oficial, în care Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni îşi va prezenta nevoile de asistenţă, pentru a asigura viitorul Libiei ca stat. Statele care au susţinut campania de răsturnare a lui Gaddafi vin la întâlnire cu propriile interese, care variază de la obţinerea de petrol la antiterorism.
Preşedintele României Traian Băsescu participă şi el la întâlnirea care are loc în această seară la Palatul Elysee. România a susţinut campania militară împotriva colonelului Gaddafi abia după ce NATO a decis că aceasta este linia de acţiune agreată de Alianţă, spre deosebire de state precum Franţa sau Marea Britanie, care au luat decizia unilateral. România a participat la operaţiunile din Libia cu fregata "Regele Ferdinand".
Liderii Consiliului Naţional de Tranziţie vor cere în primul rând şefilor de stat prezenţi la reuniune să deblocheze o parte din fondurile lui Gaddafi aflate în străinătate, pentru a putea menţine Libia pe linia de plutire. Pe lângă ajutoarele umanitare cu medicamente şi hrană, pe care ONU le pregăteşte deja, Libia are nevoie urgentă de 5 miliarde de euro, pentru funcţionarea minimală a statului, conform Der Spiegel.
Guvernele occidentale şi-au anunţat deja intenţia de a debloca în acest scop o parte din averea estimată la 100 de miliarde de dolari a lui Gaddafi. Marea Britanie deblochează 1,1 miliarde euro în bancnote libiene, Germania cere ONU eliberarea unui miliard de euro din partea comitetului de sancţiuni internaţionale, Franţa eliberează 1,5 miliarde de euro din conturile franceze ale fostului dictator, iar SUA a anunţat un pachet similar de 1,5 miliarde de dolari.
Noul regim de la Tripoli a anunţat deja că nu