Aproape 65.000 de absolvenţi de liceu din întreaga ţară au susţinut, miercuri, proba la matematică sau istorie, din cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Cei mai mulţi dintre ei au trecut, aşa cum era de aşteptat, prin furcile caudine ale matematicii.
La Colegiul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, au susţinut examenul 324 de elevi din şase licee din Bucureşti, instituţia sus-amintită plus Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare, Liceul Cronos, Liceul economic "Virgil Madgearu", Colegiul Naţional "Sf. Sava" şi Colegiul german Goethe.
La puţin timp după ce elevii au intrat în săli, au început deja să apară părinţii, probabil cu emoţii mai mari decât copiii lor.
"Noi am dat examen luni (n.r. la română), dăm azi (n.r. la matematică), dăm şi vineri (n.r. la chimie). Prinţesa a luat note foarte mari în vară". Replica pare desprinsă din operele celebrului dramaturg care dă numele liceului, însă aparţine, de fapt, mamei unei adolescente, care stă rezemată de un gard, nerăbdătoare să-şi vadă fiică ieşind din sala de examen.
Profesorii corectori sunt "de la şcoala generală" şi "fură" punctele din oficiu
"Toţi copiii care trebuiau să plece afară (n.r. la facultăţi din străinătate) au picat", se plânge o mămică. "Eh, noi să fim sănătoşi", încearcă o alta să o domolească. "Sănătoşi, sănătoşi, dar rămâne copilul marcat pe viaţă. Asta nu poate s-o uite", insistă prima mămică.
O a treia mamă intră în discuţie: "Fata mea a picat la română şi matematică. Iar la chimie a luat o notă foarte mică, doar 7,80, deşi nu a făcut nicio greşeală. Cred că nu i s-a dat nici măcar punctul din oficiu".
Femeia găseşte rapid vinovaţii: "Cred că profesorii nu au ştiut să corecteze, ei or fi fost de la şcoala generală şi li s-au pus în faţă subiecte de liceu. Plus că au fost plătiţi cu doar un leu pe lucrare".