Agricultorii au obţinut în această toamnă producţii record la tuberculi, unii chiar peste 50 de tone la hectar. Unii dintre ei se
laudă că n-au mai avut un an atât de generos de la revoluţie încoace.
Ţara Bârsei este renumită pentru culturile de cartofi, însă parcă niciodată ca în acest an nu au stat înşiraţi sacii, de-a lungul tarlalelor. Tractoarele huruie-n brazdă şi scot la iveală tuberculii mari, galbeni sau roşiatici. Deşi abia joi se iveşte toamna calendaristică, agricultorii s-au apucat deja de recoltat tuberculii semănaţi în primăvară. Muncitorii sunt voioşi tare, căci au de muncă şi mai primesc şi câte o sacoşă să ducă acasă. „Muncim bine, de dimineaţă până seara. Selectăm cartofii şi îi punem în sacii de plasă: cei mai mici pentru sămânţă, cei mai mari pentru consum”, ne spune o culegătoare plătită cu ziua.
Peste 50 de tone pe hectar
Pământul a fost generos anul acesta i-ar vremea le-a ţinut pumnii cultivatorilor. Cerul nu a turnat ploi nesfârşite să inunde câmpurile, dar nici secetă n-a fost. Nu-i de mirare că un agricultor de la marginea localităţii Vulcan spune că nu a mai avut un an atât de roditor de la revoluţie încoace. De pe fiecare hectar luat în arendă a scos o producţie de 50 de tone de cartofi. Unii au dimensiuni record. „Acesta are cam 25 de centimetri şi aproape un kil şi jumătate. A fost o recoltă tare generoasă. Pe unele hectare am obţinut 45 de tone, pe alte 50, ba chiar şi mai mult”, ne spune tehnicianul care supervizează recoltarea cartofilor.
Pentru astfel de recolte, truditorii gliei au montat sisteme de irigaţii, au aruncat îngrăşăminte naturale şi au tratat rugii împotriva dăunătorilor. Acum, sunt recunoscători pentru răsplată, însă speră ca preţul pe piaţă să scadă în ton cu recolta, întrucât, până la urmă, cartoful este mâncarea săracului...
An bun pentru toţi pro