Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), consideră că statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ar putea avea o influenţă în listarea BCR, o societate pe care domnia sa îşi doreşte să o vadă la Bursă.
Domnul Ionescu este de părere că autorităţile ar trebui să verifice dacă prevederile din contractul de privatizare al BCR au fost respectate şi să acţioneze în consecinţă.
Listarea BCR este prevăzută de contractul de privatizare al băncii, din 2006, care dă ca termen limită trei ani de zile de la semnarea lui. În 2009, Erste şi SIF-urile au semnat, însă, un Acord prin care au decis să amâne listarea cu doi ani, introducând o serie de condiţii, dintre care unele destul de ambigue, care nu se regăseau în contractul iniţial. În consecinţă, listarea BCR pare, în prezent, destul de incertă.
Directorul general al BVB, una dintre instituţiile care ar fi afectată dacă BCR nu ar fi listată, a declarat, pentru ziarul BURSA:
"O eventuală influenţă în listarea BCR ar putea-o avea statul. Acesta, prin AVAS, are obligativitatea să facă un follow-up la contractul de privatizare al BCR şi să vadă dacă a fost respectat. Aici văd eu principala problemă, că nu există o intervenţie din partea autorităţilor.
Îmi doresc să avem BCR la Bursă, ar însemna un plus pentru sectorul bancar şi un plus pentru BVB".
Directorul BVB nu este, însă, singurul care opinează că statul ar putea să influenţeze listarea BCR. Avocatul Gheorghe Piperea, declara, recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că AVAS are dreptul să cea-ră aducerea BCR la Bursă, ca parte a contractului încheiat cu "Erste". Şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a dat, ieri, un comunicat în care precizează că listarea BCR este "complet compromisă şi că depinde exclusiv de bunăvoinţa Erste şi de o eventuală interven