Nu s-a pus niciodată problema ca statul să mărească portofoliul Fondului Proprietatea (FP) sau să suplimenteze capitalul social al FP, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Precizarea vine în urma anunţului făcut de "Franklin Templeton", administratorul FP, care a spus că va întreprinde toate măsurile necesare pentru blocarea a 372,5 milioane de titluri FP care aparţin statului (2,7% din capitalul social al Fondului). Acestea reprezintă acţiuni pe care statul le-a subscris, dar nu le-a vărsat la capitalul social al Fondului, iar "Franklin Templeton" intenţionează să recupereze sumele aferente.
Potrivit ministrului Ialomiţianu, FP a transmis o scrisoare Minis-terului de Finanţe, pe marginea căreia reprezentanţii instituţiei urmează să aibă discuţii: "FP a făcut o scrisoare către MFP, pe care am dat-o la colegi. Vom avea anumite discuţii să deblocăm situaţia. Oricum, nu s-a pus problema să mai aducem fonduri la capitalul social al FP şi nici să mărim portofoliul acestuia".
În prezent, FP are un capitalul social subscris de 13.778.392.208 lei şi un capital social vărsat de 13.405.864.536 lei.
Oficialii "Franklin Templeton" au precizat că diminuarea capitalului social vărsat a intervenit ca urmare a faptului că statul, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, nu a efectuat aportul în natură cu toate acţiunile deţinute la "Electromecanica" Ploieşti, Compania Naţională "Romarm" (filiala "Uzina Mecanică" Bucureşti), precum şi "Nuclear-electrica".
Ca să îşi achite acţiunile nevărsate la "Fondul Proprietatea", statul ar trebui să scoată din buzunar suma totală de circa 372,5 milioane lei (după valoarea nominală), dintre care circa 11,7 milioane lei pentru acţiunile nevărsate de la "Electromecanica Ploieşti" (11.705.864 acţiuni), alte 20 milioane lei pentru acţiunile nevărsate de la Compania Naţională "Romarm" (20.02