Tot mai mulți lideri vorbesc despre crearea unui guvern unic european, ca pas în drumul către Statele Unite ale Europei. Eveniment rar, Băsescu pare în consens cu Sarkozy și Merkel.
Criza prin care trec economiile din zona euro pare să grăbească planurile liderilor europeni de a transforma actuala uniune monetară într-o adevărată confederație de state, condusă de „un guvern economic real“.
Liderii celor mai puternice țări europene, Angela Merkel și Nicolas Sarkozy, și-au anunțat deja intenția de a găsi o soluție pentru coordonarea politicilor economice şi financiare ale zonei euro. Întâmpinată, din motive lesne de înţeles, cu reticență, crearea unui guvern unic european pare a fi singura soluție pentru coordonarea acțiunilor de combatere a efectelor crizei și, mai ales, de creștere a competitivității, într-o lume care se polarizează în jurul unor economii puternice, precum cele din China sau SUA. Din nefericire însă, mulți analiști consideră că această idee nu are un fundament clar, fiind mai mult „un concept de presă“.
Interesant este că, deși reprezintă un stat situat în afara zonei euro, deci neluat încă în calcul pentru acceptarea în Statele Unite ale Europei (SUE), președintele Traian Băsescu a apărut în ultimele zile cu o serie de declarații de susținere a intențiilor menționate de președintele Franței și cancelarul Germaniei. În opinia lui Băsescu, „procesul de globalizare ne arată cât de mici suntem, fiecare în parte, în confruntarea cu capitalul, cu realităţile economice, cu piaţa. Guvernele au dovedit că pot fi înfrânte de voinţa investitorilor. Deci sistemul global va mătura tot ce este lipsit de forţă, lipsit de capacitatea de a-l înfrunta, pentru că acum statele trebuie să-şi pună problema să înfrunte efectele globalizării în partea lor negativă - faptul că statele nu mai sunt cele care deţin capitalul“.
Fără doar și poa