Nicu Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 60 de ani, dacă moartea nu l-ar fi răpit în 1996 de pe un pat de spital din Viena. Cel de-al treilea copil al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu a fost şi cel mai expus. Spre deosebire de Valentin şi Zoe, i-a plăcut politica şi era desemnat drept moştenitor. Nicu Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 60 de ani, dacă moartea nu l-ar fi răpit în 1996 de pe un pat de spital din Viena. Cel de-al treilea copil al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu a fost şi cel mai expus. Spre deosebire de Valentin şi Zoe, i-a plăcut politica şi era desemnat drept moştenitor.
De altfel, i se spunea şi “Prinţişorul”, asta cu ajutorul celor de la “Europa Liberă”, care au difuzat şi o grămadă de minciuni despre el. În mod evident, era o ţintă a duşmanilor regimului comunist, care i-au atribuit o mulţime de păcate: beţiv, curvar - aproape violator, ucigaş prin incredibile accidente auto etc. În realitate, Nicu Ceauşescu a fost un personaj trist, dramatic. Introvertit şi realmente cu un suflet bun, după cum îl descriu prietenii apropiaţi.
Crescut sub teroarea mamei, dar şi ambiţia tatălui, Nicuşor Ceauşescu nu era de acord cu felul în care era condusă România. Evident, nu a fost un disident, iar criticile sale la adresa regimului erau cunoscute, iar la Sibiu, unde a fost prim-secretar până la Revoluţie, chiar a fost iubit de oameni. Ieşirea sa de pe scena politică a fost hilară: acuzat iniţial pentru genocid, omor deosebit de grav şi subminare a economiei naţionale, a fost condamnat în cele din urmă doar la cinci ani pentru nerespectarea regimului muniţiilor şi armelor de foc.
Sunt convins că dacă ar fi trăit astăzi, Nicu Ceauşescu putea candida, cu şanse reale, la preşedinţia ţării. Nici el şi nici populaţia României nu au fost comunişti. Nostalgia este doar după stabilitatea şi locurile de muncă de atunci. Poate istoria îl va descrie aşa cum a