Efectele produse in economie de programul guvernamental Mihail Kogalniceanu, de acordare a facilitatilor de creditare pentru IMM-uri, vor fi doar la nivelul psihologic, sustin bancherii. Si asta in ciuda faptului ca masura era anuntata la sfarsitul lunii iulie de membri Executivului ca una adaugata “la evantaiul larg deschis al masurilor de stimulare a relansarii economice”.
Astfel, micii antreprenori s-ar putea simti protejati de umbrela statului in conditiile in care, potrivit Ramonei Stefan, directorul de vanzari pe segmentul IMM la OTP Bank, intreprinzatorii "se tot intreaba ce face Guvernul pentru ei".
Avantajele principale pe care le prezinta programul constau in subventionarea a maximum 70% din rata dobanzii aferente liniei de finantare pe care IMM-ul vrea sa o acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an.
De asemenea, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va acoperi maximum 80% din valoarea creditului accesat, garantia nedepasind insa 100.000 de lei.
Cu toate acestea, in goana dupa clienti, bancile s-au grabit sa se inscrie in programul Mihail Kogalniceanu, astfel ca zece dintre ele se bat pentru suma de 165 milioane de lei, cat reprezinta plafonul bugetului total maxim al subventiei in perioada 2011-2013, acordat de Executiv. Banii provin din rectificarea bugetare facuta in luna iulie.
Printre acestea se numara BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank Romania sau Alpha Bank.
16.000 de IMM-uri ar putea accesa credite cu dobanzi subventionate
De asemenea, potrivit estimarilor Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPMM), institutie care evalueza eligilibilatea clientilor in acest program, pana la sfarsitul lui 2013, un numar de 16.000 de firme ar urma sa bene