Mai multe ţări şi-au dat întâlnire la Paris, joi, 1 septembrie, pentru a găsi o soluţie la problemele din Libia. La Conferinţa prietenilor Libiei participă între alţii lideri din Franţa, Marea Britanie şi Germania. Preşedintele român, Traian Băsescu, se află şi el la reuniunea din Hexagon. Ce soluţii se vor degaja la Paris?
Ambiţia oficial afişată este de a concretiza din punct de vedere politic victoria militară asupra regimului Gaddafi. Cooperarea cu Libia democratică este aşadar pe ordinea de zi a reuniunii internaţionale de la Paris.
Pentru a evita rateurile tranziţiei din Irak, a epocii post-Saddam, pentru a evita noi tensuni între cei care au participat la căderea lui Muammar Gaddafi şi ceilalţi, co-organizatorii summit-ului de la Paris, Franţa şi Marea Britanie, cele două state care lansau acum şase luni atacurile militare împotriva fostului regim au decis să lărgească formatul reuniunii de joi.
"Ostilele" Rusia şi China, invitate şi ele
Pe lângă cele circa 30 de ţări din aşa-zisul grup de contact, au fost invitate să participe şi state ostile intervenţiei militare, precum Rusia, China sau India. Tot atâtea ţări care vor asculta aşadar peste câteva ore discursul reprezentanţilor Consiliului Naţional de Tranziţie, un fel de a-i convinge pe ultimii reticenţi să le recunoască legitimitatea.
Se va vorbi însă la Palatul Elysée şi despre nevoile urgente ale Libiei în materie de reconstrucţie, dar şi despre zecile de miliarde de dolari de bunuri libiene blocate de diverse bănci şi instituţii din lume.
Franţa, după SUA, Germania şi Marea Britanie a anunţat că a obţinut deblocarea unui miliard şi jumătate de euro, bani ce vor fi înmânaţi joi seară noilor lideri de la Tripoli.
Consiliul Naţional de Tranziţie prinde aripi
Între timp, se înmulţesc ţările care recunosc Consiliul Naţional de Tranziţie