* ADEVARUL
* Cum pierde România bani în faţa Bulgariei
Taxele şi impozitele mai mici, legislaţia permisivă şi o politică economică stabilă sunt atuurile pe care bulgarii mizează în "războiul" de la distanţă cu românii. Mergem în concediu pe litoralul bulgăresc, ne înmatriculăm maşinile şi ne mutăm firmele la Ruse. Cum reuşeşte Bulgaria să ne depăşească în aproape orice? Litoralul Mării Negre, sezonul estival 2011. Staţiunile bulgăreşti sunt vizitate de două milioane de turişti străini. Aceştia se cazează în hoteluri de cinci stele, care oferă servicii în regim all-inclusive, cu piscine exterioare şi interioare, săli de fitness şi centre spa. Câţiva zeci de kilometri mai la nord, România întâmpină numai un milion de turişti străini pe an.
* Guvernul intră în toamnă cu temele FMI nefăcute
Până la 1 septembrie, Compania de Autostrăzi trebuia să-şi plătească datoriile către partenerii privaţi, iar CFR trebuia să scoată din uz 1.000 de kilometri de cale ferată. În scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, Guvernul s-a angajat să rezolve, până azi, câteva dintre problemele structurale din sectorul transporturilor. Dintre măsurile convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) care trebuiau bifate la 1 septembrie, doar înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Tranzit şi, bineînţeles, majorarea tarifelor de călătorie cu trenul şi cu metroul au fost realizate.
* Elveţia cheltuieşte 1,1 miliarde de dolari pentru a controla francul
Guvernul elveţian va cheltui 1,1 miliarde de dolari pentru înfrâna aprecierea tot mai rapidă a monedei naţionale, francul elveţian. Autorităţile de la Berna susţin în continuare că francul este "masiv supraapreciat", afectând performanţele companiilor autohtone. Îngrijoraţi de aprecierea rapidă a francului (un adevarat refugiu pentru investitori în perioade instabile din punct de vedere economic), guvernanţii elve