40% din urşii bruni din Europa trăiesc pe teritoriul României, dar specia este ameninţată de dezvoltarea infrastructurii fără realizarea unor studii de impact.
În cadrul programelor educaţionale dedicate protejării speciilor, la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele, situată în apropiere de Galaţi, a fost lansat proiectul „Ursul Brun", în cadrul căruia elevii din şcolile gălăţene au prilejul să afle detalii asupra modului de viaţă şi habitatului ursului brun european, precum şi despre evoluţia urşilor în preistorie. Proiectul este organizat în cadrul „Anului Internaţional al Pădurilor - 2011" şi a fost lansat în -ziua aniversării a şase ani de viaţă ai primului pui de urs născut în captivitate la Grădina Zoologică din Galaţi, Codruţa.
Cu acest -prilej, personalul grădinii zoologice i-a pregătit sărbătoritei un tort aniversar din fructe şi legume. Codruţa a savurat tortul, iar ceilalţi urşi şi celelalte specii de animale au primit fructe şi legume de la câteva zeci de elevi care au participat la lansarea proiectului. Potrivit documentaristului Florin Matei, purtător de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, la Grădina Zoologică Gârboavele sunt în prezent cinci exemplare de urs brun, două femele şi trei masculi. În România, ursul brun, până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, se găsea în întreaga ţară, din Delta Dunării până în Carpaţi. „Din păcate, ursul brun a fost exterminat din zonele de câmpie, pentru a nu împiedica agricultura extensivă şi creşterea vitelor, pescuitul şi alte activităţi similare. Încercăm ca prin proiectul «Ursul Brun» să-i conştientizăm pe cei tineri asupra importanţei protejării anumitor specii de animale, cum ar fi ursul brun, pentru că braconajul şi regimul de vânătoare sunt două dintre cauzele diminuării efectivului de urşi bruni în România", ne-a declarat Florin Matei.
Estimări ratate @N_P