Anul 2011 ne-a adus recolte peste aşteptări şi de o calitate superioară. Cu toate acestea, preţurile alimentelor vor continua să crească, spun specialiştii. Adaosurile intermediarilor, evaziunea şi faptul că exportăm ieftin şi importăm scump sunt motivele pentru care, şi în această toamnă, mâncarea se va scumpi.
Creşterea preţurilor înregistrată în ultimul an la nivel mondial i-a determinat pe oficialii din întreaga lume să ia tot mai în serios posibilitatea izbucnirii unei noi crize alimentare. De data aceasta ne vom confrunta însă cu o criză a preţurilor, avertizează specialiştii. Fenomenul nu a ocolit nici România. Recoltele din acest an au depăşit cu mult aşteptările specialiştilor (care oricum anunţau producţii mai mari faţă de anul trecut). „Tot ceea ce înseamnă cultură de vară a fost mai mare decât estimările. La grâu ne aşteptăm la şapte milioane de tone, la porumb - peste zece milioane de tone, iar la floarea-soarelui sper să obţinem 1,5 milioane de tone", a declarat pentru „Adevărul" Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.
Cu toate acestea, nici nu se poate pune problema de ieftinirea mâncării ci, din contră, vorbim de noi scumpiri. Motivele invocate de reprezentanţii industriei agroalimentare sunt aceleaşi care ne scumpesc an de an mâncarea: adaosurile uriaşe ale intermediarilor, evaziunea fiscală din sector, taxele ridicate şi deciziile proaste în ceea ce priveşte comerţul exterior.
Pâinea nu se va ieftini
„Bineînţeles că nu este bine să plece grâu în afară în luna decembrie pentru ca apoi, în martie, să rămânem fără şi să importăm mai scump. De ce nu punem de-o parte cantitatea de care avem nevoie intern şi apoi să exportăm în martie, când toată lumea importă?", ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan. „Este o decizie proastă a statu