Doi sateliţi identici vor fi lansaţi în spaţiu pentru a cartografia în detaliu câmpul gravitaţional al Lunii. NASA speră să înţeleagă mai bine alcătuirea şi compoziţia satelitului natural al Pământului şi ce se întâmplă în interiorul lui, în urma unei noi misiuni.
Lansarea celor doi sateliţi „gemeni", fiecare de dimensiunea unei maşini de spălat, va avea loc la 8 septembrie. Timp de nouă luni, sateliţii vor zbura în tandem pe orbită în jurul Lunii înregistrând zonele în care gravitaţia este mai scăzută sau mai puternică. Această hartă a câmpului gravitaţional astfel obţinută le va fi extrem de utilă oamenilor de ştiinţă de la NASA pentru a înţelege structura interioară a Lunii. În plus faţă de misiunea primară, sateliţii vor fi dotaţi cu un set de camere video pentru „MoonKAM", un program educaţional. Potrivit site-ului moonkam.ucsd.edu, elevii din Statele Unite ale Americii vor avea, astfel, acces la fotografii ale suprafeţei lunare luate de camerele sateliţilor.
Trei ani de pregătiri
NASA a anunţat această misiune încă din mai 2008, când profesorul Maria Zuber, coordonatorul proiectului, a şi explicat principiul de funcţionare. Sateliţii vor zbura în jurul Lunii, unul în spatele celuilalt, distanţa dintre ei fiind în permanenţă măsurată cu exactitate. Observând cum distanţa dintre cei doi sateliţi se măreşte sau se micşorează în timp ce survolează suprafaţa Lunii, oamenii de ştiinţă vor putea întocmi harta detaliată a câmpului gravitaţional selenar.
Gravitaţia Lunii este neuniformă şi, fără o hartă de navigaţie cât mai precisă, sateliţii artificiali de pe orbită se pot prăbuşi, arată NASA. De
altfel, toţi cei cinci sateliţi lansaţi de NASA pe orbita Lunii, între anii 1966 şi 1972, au avut această soartă. La fel au păţit şi cei patru sateliţi selenari sovietici, lansaţi între 1959 şi 1965.
De şase ori mai uşor pe Lu