Statul român nu acceptă plata parţială făcută de Rompetrol în contul datoriei pe care o are faţă de sectorul public şi a dat în judecată compania, a declarat, astăzi, Sorin Blejnar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Sursa: VLAD STĂNESCU
Şeful Fiscului a spus că nu acceptă decizia ca statul să îşi recupereze creanţa doar în baza majorării de capital decisă de Rompetrol.
"Statul român nu-şi poate permite să vândă o creanţă de 514 milioane de euro la jumătate", a explicat Blejnar.
Acesta a reamintit că oferta pe care reprezentanţii Rompetrol au făcut-o statului român a fost ca acesta să devină acţionar în cadrul companiei şi să răscumpere acţiunile la valoarea de piaţă, ceea ce înseamnă că suma recuperată va fi mai mică decât creanţa.
Istoria scandalului Rompetrol
Istoria recuperării datoriei statului de la Rompetrol durează de câţiva ani. Reprezentanţii grupului Rompetrol, compania KazMunaiGaz, au anunţat recent că datoria către statul român, în valoare de 571 milioane de euro, a fost stinsă definitiv. Mai mult, kazahii au precizat că au început deja discuţiile cu Guvernul României pentru a prelua pachetul de 44,69% care îi revine statului, la preţul pieţei.
Înregistrarea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în acţionariatul Rompetrol Rafinare a fost făcută în grabă, după ce Tribunalul Constanţa a dat câştig de cauză grupului Rompetrol. Surse oficiale din cadrul MFP ne-au declarat că decizia Tribunalului Constanţa, prima instanţă în acest caz, a fost deja contestată, conform legii.
“Statul nu este acţionar la Rompetrol Rafinare. Noi am contestat decizia primei instanţe. Nu avem doar un proces cu Rompetrol, avem mult mai multe", ne-au declarat sursele.
Demersul celor de la Rompetrol, care vor prin această manevră vor să nu mai achite statului datoria