Pentru majoritatea persoanelor depresive, lumina soarelui are efect terapeutic. Există însă cazuri în care soarele face mai degrabă rău unui psihic fragil.
Ne începem ziua mai bine atunci când ne trezim sub razele soarelui. Medicii nu au o explicaţie clară pentru acest fenomen. Ce ştiu însă este că, pe măsură ce ne îndepărtăm de Ecuator, deci pe măsură ce cantitatea de lumină solară scade, creşte numărul cazurilor de tulburare afectivă sezonieră. Această boală este o formă de depresie care apare odată cu venirea anotimpului rece, pe fondul scurtării zilei.
Tulburările afective, şi iarna, şi vara
Tulburarea afectivă sezonieră se manifestă cu oboseală, tristeţe, iritabilitate, letargie, cu scăderea libidoului şi cu tulburări de somn. Persoanele afectate de această boală răspund bine la terapia cu lumină. Mai exact, o lampă cu lumină galbenă este programată astfel încât să se aprindă treptat dimineaţa, mimând răsăritul, până când atinge intesitate maximă. În timpul verii, aceste episoade depresive nu apar.
Totuşi, există cazuri, mult mai puţine, în care tulburarea afectivă sezonieră apare şi vara sau numai vara. Cu alte cuvinte, în cazul unor oameni, soarele nu ameliorează, ci declanşează un episod depresiv. Nu este clar dacă „vinovate“ de acest efect sunt lumina solară puternică sau căldura excesivă, care oboseşte organismul. Pentru cei care devin depresivi şi vara, şi iarna, se crede că problema lor este o reacţie la extreme.
De asemenea, asocierea dintre sezonul cald şi depresie poate avea doar o legătură indirectă cu soarele. Psihologii atrag atenţia că perioada verii se suprapune cu concediile, în care persoanele singure descoperă că au mai mult timp la dispoziţie şi nicio persoană apropiată cu care să-l petreacă.
Organismul, «trezit» de lumina naturală
Lumina soarelui ajută organismul să in