Cei care n-au bunici cu care să-şi lase copii, trebuie să se orienteze către şcolile care au programul After School. Pentru acest serviciu, părinţii trebuie să scoată din buzunar chiar şi jumătate din salariu.
Pentru o familie cu doi copii, să-ţi înscrii puştii în programul After School poate însemna un efort de nesuportat. Chiar dacă apelează la serviciile unei şcoli de stat care asigură supravegherea copiilor pentru a-şi face temele, dar şi un prânz cald, tot trebuie să scoată din buzunar cel puţin 200 de lei de copil. Aceştia plătesc de fapt masa zilnică a puştilor, care costă de la 10 lei în sus pe zi. Elevii au nevoie însă şi de rechizite pentru activităţile suplimentare, dar uneori şcolile impun şi alte taxe care să le acopere fie salariul unuia dintre cadrele didactice, fie anumite utilităţi.
Cei care-şi permit însă să-şi dea copilul la o şcoală particulară, ale cărei servicii de după-amiază includ şi tot felul de activităţi opţionale, de la cursuri de limbi străine, până la aikido sau chiar înot, nu scapă mai ieftin de 700 de lei.
Masa, teme şi joacă
În fiecare sector din Capitală există în jur de zece şcoli de stat care au programul „Şcoală după şcoală", fie realizat cu fonduri europene, fie cu ajutorul asociaţiilor de părinţi.
Cu toate că nu există o evidenţă exactă a şcolilor care oferă acest serviciu, atât cele private, cât şi cele de stat au grijă să-şi promoveze oferta pe internet. La Şcoala nr. 1 „Sfinţii Voievozi" există de ani buni programul „Şcoală după şcoală". „Părinţii plătesc masa care costă la noi 12 lei pe zi. Pe lângă masă, aceştia mai plătesc 150 de lei pe lună pentru o taxă de rulment, cum o numim noi, în care sunt incluse consumabilele, internetul pentru că elevii au acces, mentenanţa aparatelor cu apă plată", explică Iuliana Soare, directoarea şcolii.
Cei care nu-şi permit deloc să plătească nici măcar p