După scăderile violente din luna august, care au dus cotaţiile celor mai lichide acţiuni de la Bursă în jos şi cu 20% la un moment dat, Bursa a arătat în ultimele zile semne de stabilizare pe volume foarte scăzute.
În următoarele luni cei mai mulţi analişti spun că situaţia se menţine în continuare tensionată, dar cred că efectele panicii investitorilor se vor disipa în timp şi aceştia vor căpăta din nou curaj să reintre în piaţă dacă şi situaţia externă o va permite.
Toamna este tradiţional o perioadă în care investitorii revin pe burse după perioada de vacanţă, fapt ce ar putea aduce o infuzie de capital nou şi pe bursă care să susţină cotaţiile acesteia.
"De la începutul anului 2010 am intrat în cea mai dificilă fază pe bursă, faza în care aşteptările investitorilor din prima parte a ciclului bursier ar trebui să devină realitate. Aceasta este presărată cu momente de îndoială în potenţialul de creştere economică, este una extrem de volatilă şi, statistic vorbind, poate dura până la 3 ani. Se poate specula după momente de panică, pentru o revenire a bursei. Bursa poate evolua într-un canal generos, iar şansele pentru noi maxime sunt destul de reduse. Acum venim după o panică pe bursă şi este posibil să vedem în continuare ceva aprecieri", este de părere Andreea Gheorghe, directorul general al SAI Intercapital Investment Management.
Ea consideră că discountul important înregistrat de multe dintre acţiunile româneşti nu este explicat numai prin dimensiunea redusă a pieţei, ci şi de probleme de imagine cu care se confruntă aceasta după eşecul ofertei publice de acţiuni Petrom şi greutatea cu care se dezvoltă.
"În continuare miza rămâne pe SIF-uri, prin perspectiva soluţionării fructificării într-un fel sau altul a deţinerilor în BCR, şi FP, prin perspectiva discountului la care se tranzacţionează în comparaţie cu calitatea