Aproape 60 de lideri mondiali s-au strâns ieri, în capitala Franţei, pentru a trasa foaia de parcurs a noii puteri de la Tripoli. NATO va face treptat loc Naţiunilor Unite în ţara nord-africană. Sursa: REUTERS
Liderii mondiali s-au reunit ieri la Paris într-un summit botezat simbolic "Prietenii Libiei", o reuniune centrată pe două direcţii - recunoaşterea unanimă a noii conduceri interimare de la Tripoli, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), entitatea politică a rebelilor, şi organizarea eforturilor de reconstrucţie a statului nord-african în era post- Gaddafi.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Viitorul Libiei post-Gaddafi se decide la Paris Aproape 60 de lideri mondiali s-au strâns ieri, în capitala Franţei, pentru a trasa foaia de parcurs a noii puteri de la Tripoli. NATO va face treptat loc Naţiunilor Unite în ţara nord-africană.
Rusia şi China, ţări care s-au opus deschis intervenţiei militare a NATO în Libia, şi-au trimis delegaţii la întâlnirea organizată de Franţa şi Marea Britanie, statele care au coordonat campania împotriva regimului de la Tripoli. Moscova a recunoscut între timp CNT ca singură autoritate în Libia.
Bani pentru tranziţie
Cât priveşte România, ea a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat ieri că ţara noastră recunoaşte CNT "ca singur partener" de dialog în relaţia cu Libia.
În capitala franceză, discuţiile s-au concentrat pe o altă problemă urgentă - asigurarea unei tranziţii paşnice spre un regim democratic, în condiţiile în care marea majoritate a teritoriului libian nu mai este controlat de forţele fidele lui Muammar Gaddafi.
O prioritate în acest context este formarea unui contingent de poliţişti care să asigure liniştea publică, pentru a se evita scenariul din capitala irakiană imediat după înlăturarea regimului Saddam Hussein. Bagdadu