Cele mai recente date economice arată că Germania pare că rezistă valului încetinirii globale, în timp ce alte state anunţă noi măsuri de austeritate sau înregistrează scăderi economice, ceea ce temperează temerile că principalul motor economic al Europei va intra într-un picaj abrupt care ar putea amplifica turbulenţele create de criza datoriilor din zona euro.
În luna august, rata şomajului din Germania s-a menţinut la minimul ultimelor două decenii, de 7%. În iulie, comenzile pentru utilaje grele au crescut cu 9%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, scrie The Wall Street Journal.
Veştile sunt cu siguranţă încurajatoare, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit proiecţia de creştere economică a SUA de la 2,5% la 1,6% pentru acest an, potrivit unui document obţinut de agenţia italiană ANSA. Pentru zona euro, estimarea a fost diminuată de la 2% la 1,9%. Prognoza privind creşterea economică din Franţa a fost redusă, de asemenea, de la 2,1% la 1,8%. În schimb, proiecţia pentru Germania a fost menţinută la 3,2%.
Un declin al economiei germane, care are o pondere de o treime în cea a zonei euro, ar înrăutăţi situaţia celorlalte state din regiune, printre care pieţe importante de export precum Italia şi Spania, ţări luate în colimatorul pieţelor pentru problemele lor economice şi financiare. Slăbirea economiei germane ar face de asemenea pentru cancelarul Angela Merkel dificil de justificat scoaterea de la buget a unor fonduri de miliarde de euro pentru salvarea Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
În ultimele săptămâni, o serie de date economice au alimentat temeri că revenirea economică este frânată în Germania. PIB-ul ţării a crescut cu doar 0,5% în ritm anual în trimestrul doi, iar şondajele de opinie arată că economia şi-a pierdut din forţă. "Creşterea s-ar putea să nu fie explozivă, dar este stabilă. Economia germ