Filmul „Cowboys & Extratereştri“ reuşeşte să-i îndepărteze pe fanii ambelor genuri din care se inspiră: westernul şi SF-ul. Cel mai interesant lucru la acest film este premisa de la care pleacă, dar lipsa de creativitate artistică îl face ca s-o întoarcă împotriva sa.
Ca mai toate sforţările recente ale Hollywoodului, nici acest film nu pleacă de la o idee originală, ci este inspirat dintr-o sursă literară. De data aceasta, este vorba despre un roman grafic de succes (atenţie, a nu se confunda cu comics-urile obişnuite, chiar dacă este vorba tot de benzi desenate), anume „Cowboys and Aliens", creat de Scott Mitchell Rosenberg (acesta este şi producător al filmului, în calitate de preşedinte al Platinum Studios).
Aceasta nu înseamnă nimic: în general, ecranizările după astfel de cărţi au fost considerate nesatisfăcătoare, mai ales cele după textele formidabilului Alan Moore („From Hell", „Liga", „V de la Vendetta", culminând cu „Watchmen", inclus de „Time" pe lista celor mai bune 100 de romane ale secolului, dar adaptat într-un film destul de modest). Pe scenariul filmului „Cowboys & Extratereştri" îşi pun semnătura nu mai puţin de şase persoane, or, de obicei, un astfel de efort colectiv nu prea stârneşte încredere.
New Mexico, 1875
Neavând, aşadar, acces la sursa inspiratoare, trebuie să ne mulţumim cu ce vedem pe ecran, iar ce vedem este destul de „subţire". Aşa cum spuneam, ideea de la care pleacă scenariul filmului este de a mixa, de a combina două genuri cinematografice: westernul şi science-fictionul (mai precis, filmul „cu extratereştri"), ambele emblematice pentru spiritul american şi cinematograful prin care acesta se exprimă.
Acţiunea este plasată la 1875, în New Mexico, într-un oraş „de frontieră", numit Absolution (sic!). Dar, de data aceasta, eroii nu mai fac front comun în faţa atacurilor nemiloşilor indieni (