Cu ocazia celei de-a zecea aniversări a atentatelor, revista ştiinţifică britanică The Lancet publică un dosar despre consecinţele grave pentru sănătate apărute în urma evenimentelor de la 11 septembrie 2001.
Primul studiu, condus de doctorul David Prezant, responsabilul medical al Departamentului Pompierilor din New York, vizează 9.853 de pompieri care au acţionat în timpul atentatelor de la World Trade Center, unii în prima linie, alţii nu, scrie Mediafax.
În rândul pompierilor expuşi s-au înregistrat 263 de cazuri de cancer, faţă de 238 previzibile într-o populaţie generală similară. La pompierii care nu au fost expuşi au fost înregistrate 135 de cazuri, în comparaţie cu 161 de cazuri aşteptate în rândul populaţiei generale. Este vorba despre o rată mai slabă a incidenţei cancerului în raport cu populaţia, care se explică prin starea lor bună de sănătate şi o rată mai redusă a tabagismului.
Alţi cercetători, conduşi de doctorul Juan Wisnivesky de la Şcoala de Medicină Muntele Sinai din New York, s-au interesat de aproximativ 27.000 de persoane dintre cele aproximativ 50.000 care au oferit ajutor, între care ofiţeri de poliţie, pompieri, muncitori în domeniul construcţiilor, angajaţi municipali. Ei au constatat că aceştia continuă să sufere de probleme importante de sănătate fizică şi mentală.
Circa 28 la sută sufereau de astm, 42 la sută de sinuzită, 39 la sută de reflux gastro-esofagian. Aproape jumătate dintre ei prezentau capacităţi respiratorii reduse. De asemenea, 28 la sută sufereau de depresii, 32 la sută de stres posttraumatic, iar 21 la sută de atacuri de panică.
Nivelurile erau mai scăzute la ofiţeri de poliţie, mai obişnuiţi cu situaţiile de stres puternic.
Unul dintre studiile complementare prezintă principalele consecinţe negative pentru sănătate produse prin reacţiile Guvernului american faţă de atacuri, adică