Argumentul trăiniciei face diferenţa între cele două materiale, însă tehnologiile de construcţie s-au dezvoltat atât de mult, încât şi o locuinţă din lemn este garantată mulţi ani. Rubrica din această săptămână dezbate o problemă luată în calcul din ce în ce mai mult de cei care vor să-şi construiască o locuinţă.
Răspunsul la întrebarea propusă astăzi ar trebui să ţină cont de trei factori: rezistenţă în timp, costuri şi, nu în cele din urmă, opţiunea personală. Piatra şi cărămida au fost şi sunt cele mai bune materiale. Astăzi încercăm să salvăm case şi edificii care au în spate sute de ani de istorie. Astfel că rezistenţa lor în timp atestă supremaţia materialelor din această familie în comparaţie cu celelalte variante.
Povestea lemnului este alta şi este din ce în ce mai mult de luat în calcul de proprietari. În general, oamenii aleg o casă din lemn pentru că este un proiect mai facil de pus în practică, dar şi pentru că e mai ieftină.
„O casă din cărămidă e mai rezistentă şi mai fiabilă"
Marin Şoldan, reprezentantul unei firme de construcţii din Bucureşti, vorbeşte despre avantajele unei locuinţe construite din cărămidă. Din punctul său de vedere, lemnul, ca material de construcţie, este mai ieftin, dar, dincolo de acest aspect, în timp prezintă multe lacune.
„Un client care apelează la serviciile societăţii noastre primeşte consiliere în privinţa construcţiei pe care şi-o doreşte. Sigur, dacă vrea o locuinţă din lemn, nu putem să-i încălcăm această opţiune. Dar dacă dispune de un buget mai mare şi, pe lângă aceasta, vrea durabilitate şi eficienţă, atunci îi vom recomanda cu siguranţă o casă din cărămidă", spune constructorul.
Preţul unei locuinţe din cărămidă, continuă Marin Şoldan, variază mult, în funcţie de materialele folosite şi de pretenţiile clienţilor. Astfel că un metru pătrat construit poate să plece de la 150 de eur