Eliminarea subvenţiilor la încălzire va dubla factura la întreţinere în această iarnă
Restanţele populaţiei vor avansa, iar unele regii de termoficare ar putea intra în faliment
Din ce în ce mai multe persoane vor alege să se debranşeze, iar piaţa centralelor termice va câştiga tot mai mult teren
Factura pentru căldură se va dubla la iarnă, în contextul în care Guvernul a eliminat subvenţiile pentru încălzire acordate până acum tuturor persoanelor, indiferent de venit.
Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), spune că factura la căldură va fi diferită de la un oraş la altul, după eliminarea subvenţiilor. "Creşterea variază de la localitate la localitate. În Bucureşti, factura se va majora cu 30%, din cauza creşterii tarifului de la 1 august", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional.
Preşedintele FAPR ne-a mai spus că măsurile luate de Executiv nu vor rezolva nicio problemă, ci, "dimpotrivă, se vor amplifica cele care există deja (restanţe etc.) şi vor apărea altele (falimentul marilor regii de termoficare)", a explicat Radu Opaina.
Mariana Neamţu, director de marketing la Baxi România, este de părere că factura la întreţinere va creşte ca urmare a eliminării subvenţiilor pe care Guvernul le acorda pentru susţinerea preţului gigacaloriei produse în sistemul centralizat, precum şi din cauza imposibilităţii autorităţilor locale de a susţine partea de subvenţie ce le revine.
De asemenea, diminuarea fondurilor ce acopereau ajutoarele sociale acordate populaţiei cu venituri foarte mici va determina creşterea facturii. "Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Muncii, dacă anul trecut s-a plătit de la bugetul de stat suma de 1,2 miliarde lei, reprezentând ajutoare sociale pentru căldură, anul acesta, prin introducerea pragurilor de subvenţionare diferenţiate procentual în