Ion Caramitru a declarat, în premieră, pentru „Adevărul”, de ce a renunţat la rolul profesorului Socrate din celebra serie de filme „Liceenii”, după primele două părţi.
„Liceenii” – un film „mincinos”
„Am refuzat să mai joc în el, deşi personajul meu avea un succes anume. Am spus: eu nu mai joc în asemenea filme convenţionale şi mincinoase.
Nu e mai puţin adevărat că replicile, scenele în care eu am jucat, în special cele cu Tamara Buciuceanu, dar şi altele, eu mi le-am modificat. Pentru ca textul să fie cât mai realist, pe de-o parte, iar pe de altă parte să nu fie mincinos.
Într-un anume fel, libertinajul acestui personaj vine şi din modul în care eu am transformat personajul. Iar regizorul m-a lăsat în pace, pentru că i-a convenit. Dar, după două episoade, când a apărut un al treilea, şi mai mincinos, am spus: nu mai joc"
„Nu înţeleg de ce acest film mai are succes astăzi”
"Este un mister pentru mine şi astăzi de ce el mai are succes în societatea de azi. Pentru atunci, am putut să înţeleg. Era primul film care se făcea despre mediul şcolii, cu problematică clasică: amoruri, muzica, băşcălia, profesorii... Dar, pentru astăzi, nu ştiu de ce acest film mai are succes, nu înţeleg"
Un film de azi ar trebui să fie „la fel de dur” ca „Moartea domnului Lăzărescu”
"Eu m-am retras din el. N-am făcut declaraţia asta niciodată. N-am mai vrut să joc în el. Un film de astăzi despre mediul şcolăresc ar trebui să fie unul foarte dur. La fel de dur ca „Moartea domnului Lăzărescu”, de exemplu. Să meargp la esenţă, la adevărul acestei neşanse pe care o trăieşte generaţia de astăzi, în liceu"
Citiţi în Weekend Adevărul un interviu pe larg cu Ion Caramitru din care veţi afla cum l-a salvat profesorul de sport de la exmatriculare.
Despre seria "Liceenii"
Fi