Opţionalul de dezbatere va fi, de anul acesta, disponibil pentru liceenii de a IX-a. Ideea aparţine unei asociaţii care de peste 10 ani îi învaţă pe elevi cum să argumenteze şi cum să susţină discursuri. Cătălina, Laura şi Raluca de la Colegiul „Mihai Viteazul“ din Ploieşti au câştigat săptămâna trecută competiţia „Tinerii Dezbat“, şi au devenit astfel cea mai bună echipă la oratorie.
Săptămâna trecută, într-o clasă de la etajul I al Colegiului „Mihai Viteazul" din Bucureşti, vreo 30 de tineri s-au înghesuit ca să asiste la competiţia „Tinerii Dezbat", organizată de Clubul Muntenia al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR). O echipă de liceeni din Ploieşti şi o alta din Bucureşti au combătut în cuvinte dacă liceele ar trebui să aibă putere de a-şi alege materiile.
Competiţia a început cu bătăi de palme în bănci, un ritual al sesiunilor de dezbatere. Cele două echipe, formate din trei liceeni, şi-au luat rolurile de Guvern şi Opoziţie, adică cei care susţin tema şi cei care o combat. Dezbaterea aprinsă a durat o oră şi jumătate, iar fiecare dintre cei trei şi-a susţinut discursul. În timpul discursurilor, fetele din Ploieşti au scris neîncetat pe foi colorate şi au intervenit la fiecare din argumentările echipei adverse. Cătălina, Laura şi Raluca de la clubul ARGO Ploieşti au câştigat competiţia Regionalei Muntenia.
Tony Blair, model pentru liceeni
Cătălina Diaconeasa are 17 ani şi trece în clasa a XII-a la „Mihai Viteazul" în Ploieşti. Ar vrea să studieze Dreptul în Anglia, la Facultatea Bristol. S-a apucat de „debate", cum le place tinerilor de la ARDOR să spună în loc de cuvântul românesc „dezbatere", din primul an de liceu. A învăţat-o nu doar să‑şi exprime opiniile, explică ea. „Ci şi să fiu o persoană informată, în acelaşi timp, să pot aduce argumente valide pentru a-mi demonstra punctul de vedere". În cei