Bancherii continuă să-şi rotunjească veniturile din marjele de dobândă - ecartul dintre dobânzile percepute la credite şi cele plătite la depozite - în ciuda mesajelor de intensificare a luptei pentru clienţi din ultima perioadă.
Creditele în lei pentru populaţie s-au scumpit cu circa 0,2 puncte procentuale în luna iulie după patru luni de scădere consecutivă, iar dobânda medie a ajuns la 12,1% pe an, potrivit datelor BNR.
Astfel, în timp ce dobânzile la depozite s-au menţinut la 6,7% pe an, marja de câştig din dobândă a urcat la 5,4%, fiind mai mare cu aproape un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dobânzile la creditele în lei au înregistrat un salt de aproape două puncte procentuale la începutul acestui an, ajungând la 13,5% pe an, dar ulterior au revenit pe un trend de scădere treptată. Ieftinirea creditării a fost însă constant acompaniată de reducerea dobânzilor plătite la depozite, astfel că marja de câştig a fost aproape constantă începând din primăvară.
Din moment ce dobânzile la depozite s-au stabilizat însă în apropierea dobânzii de politică monetară, de 6,25% în prezent, nici bancherii nu mai întrevăd posibilitatea ca finanţările în lei să se mai ieftinească substanţial.
"Dobânzile la creditele în lei sunt destul de jos în acest moment şi nu cred să pot să mai coboare foarte mult în perioada următoare. Trebuie să ne uităm şi la dobânzile la depozite. E un pas în doi aici", spune Gabriel Creţu, director de reţea şi vânzări în cadrul OTP Bank.
Bancherii nu sunt dispuşi să cedeze foarte mult din marjele de dobândă deoarece presiunea pe venituri este resimţită în continuare, în condiţiile în care vânzările de credite noi rămân foarte slabe.
În plus, creditele neperformante continuă să se acumuleze şi băncile au nevoie de venituri pentru a acoperi cheltuielile cu provizioanel