Dacă nu te speli corect pe mâini şi pe dinţi, rişti să te îmbolnăveşti. La fel şi dacă exagerezi în ceea ce priveşte curăţenia personală sau a locuinţei, atrag atenţia specialiştii. Teama de microbi ne poate afecta şi la nivel psihic, declanşând, la cei cu un fond sensibil, sindromul obsesiv-compulsiv, manifestat printr-o nevoie imperioasă de curăţenie.
O bună igienă a mâinilor previne o varietate de boli. De altfel, 80% din totalitatea infecţiilor se răspândesc prin intermediul mâinilor neigienizate corespunzător. Din păcate, la acest capitol, poporul român stă destul de prost, după cum arată statisticile. Jumătate din populaţie nu se spală pe mâini cu săpun după ce foloseşte toaleta. Or, acesta este unul dintre cele mai frecvente moduri de răspândire a infecţiilor digestive (cu bacteria E. coli sau cu Salmonella), dar şi a hepatitelor A şi E.
„Infecţiile (cu bacterii, virusuri, paraziţi) care pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor sunt cele a căror cale de pătrundere este cea digestivă. Printre bolile cu acest mecanism de transmitere şi pe care le putem face dacă nu ne spălăm pe mâini de câte ori este cazul se numără: enterocolitele acute, toxiinfecţiile alimentare, parazitozele intestinale, dar şi febra tifoidă şi paratifoidă, dizenteria şi holera", completează medicul primar epidemiolog Rodica Şerban de la clinica MedLife.
Curăţenie strictă în bucătărie şi în baie
Un sfert din microbii din casă care te pot îmbolnăvi sunt concentraţi în baie. Umezeala de aici este un mediu propice de dezvoltare şi de înmulţire a bacteriilor prezente pe scaunul de toaletă, pe chiuvetă, pe robineţi, pe cadă, chiar şi pe periuţele de dinţi. De aceea, este esenţial să faci curat în baie în mod riguros o dată pe săptămână. Şi acarienii, care se „cuibăresc" cel mai adesea în pat şi în şifonier, trebuie îndepărtaţi printr-o ig