Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, intenţionează să propună ca reacţie la criza datoriilor din zona euro, un proiect de nou Tratat pentru Uniunea Europeană. Conform unor informaţii din presa germană, reformele pe care Schäuble şi le doreşte vizează sporirea atribuţiilor Bruxelles-ului în economie şi finanţe, în detrimentul suveranităţii statale din aceste domenii.
Criza datoriilor reprezintă nu numai o provocare majoră pentru statele care utilizează moneda unică drept mijloc de plată. Este de asemenea un moment de turnură pentru întreaga construcţie comunitară. În acest context, ministrul german de Finanţe pledează pentru o reformă profundă a blocului comunitar.
Conform presei germane, care citează surse apropiate ministerului de la Berlin, Wolfgang Schäuble vizează negocierea unui nou Tratat pentru UE. Sursele citate afirmă că Schäuble a făcut acest anunţ la o şedinţă a grupului parlamentar creştin-democrat - creştin-social din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului federal german).
Europa are nevoie de un transfer de responsabilitate în economie şi politică bugetară către instituţiile comunitare, a descris Schäuble planul său. "Chiar dacă ştim cât de dificilă este adoptarea unui nou Tratat". Ministrul a admis, răspunzând la o întrebare a unui parlamentar, că un asemenea document ar crea o disociere clară între cele 17 state membre ale zonei euro şi celelalte zece, care încă nu au introdus moneda unică.
Contextul european
Tratatul care guvernează în prezent funcţionarea Uniunii Europene a fost semnat la Maastricht în 1992 şi a intrat în vigoare în 1993. De atunci, el a suferit mai multe modificări, cel mai recent odată cu Tratatul de la Lisabona. Procedura de ratificare în diferitele state europene s-a dovedit a fi însă extrem de dificilă, din cauza controverselor iscate în parlamentele naţionale. În I