Oamenii de stiinta americani au pus la punct un vaccin contraceptiv care functioneaza atat in cazul caprioarelor, cat si al cerbilor. Daca in cazul femelelor, vaccinul le face sa fie mai putin fertile, in cazul masculilor functioneaza facandu-i mai putin agresivi atunci cand se imperecheaza.
In plus, daca femelele simt nevoia sa se imperecheze mai rar, si masculii se vor apropia de ele mai putin frecvent.
In SUA, ritualurile de imperechere agresive ale cerbilor si caprioarelor fac daune in valoare de 1 miliarde de dolari pe an, animalele lovindu-se adesea de masini si nu numai, relateaza BBC.
Daca la 1900 erau circa un milion de exemplare, in prezent numarul animalelor a ajuns la 20 de milioane. Iar sezoanele de imperechere reprezinta o provocare atat pentru mediu, cat si pentru oameni. In plus, dusmanii lor naturali, lupii si leii, s-au imputinat. Cat despre mediul in care traiesc, gratie oamenilor acesta a devenit exact pe gustul acestora animale.
Pentru ca vanatorile organizate nu au fost de mare interes, autoritatile au recurs la ideea acestui vaccin. O injectie are o "valabilitate" de cinci ani, chiar daca dupa un an eficienta sa scade la jumatate. Deocamdata e singura solutie de a opri aceste animale sa se inmulteasca si mai mult.
Totusi, costul implementarii unei astfel de masuri nu este mic, fiind vorba de 1.000 de dolari pe cap de animal.
Vaccinul functioneaza si in cazul altor animale, cum ar fi veveritele si caii salbatici. Ar putea fi folosit cu succes si pe animalele de companie, cum ar fi pisicile, reducandu-le fertilitatea si inclinatia de a se lupta.
Oamenii de stiinta americani au pus la punct un vaccin contraceptiv care functioneaza atat in cazul caprioarelor, cat si al cerbilor. Daca in cazul femelelor, vaccinul le face sa fie mai putin fertile, in cazul mascu