Nicolae şi Lucian Grigorescu, Ressu, Dărăscu şi Pallady sunt semnăturile pentru care sunt aşteptate mari performanţe în septembrie. Reluarea licitaţiilor, după o lună de pauză, şi lucrările deja anunţate pentru septembrie creează condiţiile unei toamne spectaculoase şi agitate, care să facă deja uitată „primăvara recordurilor“ 2011.
Prima casă de licitaţii care va lua startul este Alis, cu o primă sesiune pe 6 septembrie, urmată de sesiuni la fiecare două săptămâni, marţea. La jumătatea lunii septembrie intră în competiţie şi Goldart, care va continua cu un program de două licitaţii pe lună. Urmează Monavissa, cu câte o licitaţie pe lună, pentru primul eveniment fiind anunţate tablouri de Ruxandra Ilfoveanu, serigrafii de Marcel Chirnoagă şi sculpturi de Demeter Chiparus, unul dintre românii cei mai tranzacţionaţi peste hotare. Pe 27-28 septembrie se deschide sezonul şi la Artmark, casa care a stabilit mai toate recordurile în ultimele două sezoane.
Pionieri la suprapreţ şi vechi maeştri în trend
Un număr de 300 de lucrări care vor fi scoase la licitaţie este deja cunoscut. La Alis, în prima licitaţie a sezonului, principalele lucrări aparţin lui Iser („Ţărancă cu basma roşie", 18.000 de lei), Baba („Natură moartă", 1978, preţ de pornire: 15.000 de lei) şi Schweitzer-Cumpăna („Potecă în pădure", 16.000 de lei). Alte semnături care apar în licitaţie sunt Tia Peltz, Constantin Isachie Popescu, Vasile Grigore şi Ion Pacea. O menţiune specială o merită tabloul pionieresc „Puica" al lui Lucian Grigorescu, un portret al unei fete cu cravată roşie, diagonală şi tobă. Lucrarea este de mari dimensiuni, apropiată de scara 1:1, şi a aparţinut istoricului de artă Petre Oprea. Ea are un preţ de pornire de 18.000 de lei.
Făcând abstracţie de întâlnirea sa cu realismul socialist, Lucian Grigorescu este un nume foarte prezent în licitaţiile din septe