Una dintre firmele amendate ieri pentru că vindea carne de cal, în loc de mânzat, în Halele Obor, a fost prinsă azi, recidivând.
În total, în trei zile de control, inspectorii au descoperit peste 900 de kilograme de carne de cal, pe care cinci societăţi din Halele Obor, din Capitală, le vindeau pretinzând că este carne de mânzat.
Patronii descoperiţi că-şi înşelau clienţii în acest fel au fost amendaţi cu câte 40.000 de lei, de către inspectorii sanitar-veterinari. Ei au mai primit câte o amendă de 25.000 de lei din partea inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor.
Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ne-a declarat c-au descoperit azi, la una dintre carmangeriile prinse în flagrant zilele trecute, o nouă cantitate de carne în neregulă - 250 de kilograme de carne de cal prezentate în vitrină ca fiind de vită.
Întreaga cantitate depistată în cele trei zile de control a fost trimisă la Protan, pentru incinerare, după ce s-au luat probele necesare analizelor. Cazurile au intrat în atenţia poliţiei, care va deschide şi dosare penale pentru evaziune fiscală.
Carnea de cal, comestibilă
Carnea de cal este comestibilă, însă nu la fel de bună precum cea de vită. Ea este şi mai ieftină, printre altele pentru că cei mai mulţi oameni refuză să consume aşa ceva, calul fiind unul dintre cele mai iubite animale.
Patronii carmangeriilor din Obor se fac vinovaţi nu doar de înşelarea clienţilor, dar ar putea intra şi la alte încadrări dacă se va descoperi că animalele aveau probleme de sănătate. Pentru cantităţile puse în vânzare nu există documente de provenienţă sau de analiză, iar inspectorii trebuie să lămurească unde anume au fost tăiaţi caii. Până acum se ştie că n-au trecut prin niciun abator specializat, aşa cum spune legea.
Cu