Astăzi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a fost efectuată prima operaţie urologică laparoscopică. Primul operat a fost un bărbat de 54 de ani care suferea de chist renal. Intervenţia a durat 40 de minute, iar pacientul se simte acum bine.
Operaţia a fost făcută de dr. Flavius Băjan - şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean Argeş, dr. Florin Petrică, medic specialist Urologie, anestezistul dr. Gheorghe Voican şi alte cadre medicale asistate de prof. univ. dr. Ioan Coman - Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal Cluj şi dr Bogdan Petruţ specialist urolog de la Institutul Oncologic “Ioan Chiricuţă” din Cluj.
Din spusele cadrelor medicale, acest tip de intervenţie este mult mai benefic şi eficient. Astfel, în loc să li se taie abdomenul, pacienţilor li se fac înţepături de câţiva milimetri, motiv pentru care nu mai pierd mult sânge, iar recuperarea se face mai repede.
Beneficiile operaţiei:
Înainte de a se încumeta la acest tip de operaţie, medicii argeşeni au mers la Cluj să studieze intervenţiile făcute de colegii lor.
„Se vor face paşi importanţi pentru pacienţi. În cadrul acestor intervenţii, înţepăturile sînt de 5-10 milimetri la nivelul tegumentului, pierderile de sânge sînt reduse, iar anesteziştii au fost primii care au sesizat diferenţa comparativ cu chirurgia clasică. Pacientul simte mai puţină durere, iar în cîteva zile poate fi externat", a spus dr Bogdan Petruţ.
Persoanele care suferă de cancer la rinichi, cancer la prostată sau alte afecţiuni zonale care necesită operaţie, pot apela la aceste intervenţii, care sunt suportate de asigurările de sănătate.
„Avem o dotare care acoperă cam tot, dar întodeauna este loc de mai bine. Poate pe viitor şi chirurgii vor beneficia de un robot. Este adevărat că aceste costuri sunt greu de acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate, dar