La Paris, unde se desfăşoară o conferinţă a ambasadorilor francezi, ministrul de Interne, Claude Guéant, a evocat în faţa lor problema expulzării clandestinilor. El a criticat ţările care nu cooperează cu Franţa în acest sens.
Ministrul francez de Interne a reafirmat cu această ocazie că anul acesta numărul clandestinilor repatriaţi se va ridica la 30 de mii. Pe de altă parte, Claude Guéant le-a cerut ambasadorilor francezi să adopte o atitudine "riguroasă" în materie de vize, întrucât Franţa doreşte şi limitarea imigraţiei legale (fie ea de ordin profesional, familial sau pentru studii).
Demnitarul francez pledează pentru o mai bună "adecvare între cererile de locuri de muncă ce vin din străinătate şi nevoile reale ale Franţei". El le mai cere ambasadorilor să evite orice formă de laxism şi când vine vorba de "mobilitatea studenţilor sau de reîntregirea familiilor".
Claude Guéant a anunţat deja că Franţa intenţionează să diminueze cu 20 de mii pe an numărul de persoane acceptate în mod legal pe teritoriul Hexagonului.
Ministrul francez de Interne consideră însă că este nevoie de o reformă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte gestionarea spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi dreptul de azil. Franţa se consideră expusă geografic în materie de cereri de azil. Anul trecut, în Franţa au fost depuse 50 de mii de cereri de azil, spre deosebire de 23.700 în Marea Britanie, de 10 mii în Italia şi de numai 6.500 în Polonia.
Printre ţările care nu s-au grăbit să coopereze cu Franţa în materie de repatrieri de clandestini sunt citate Senegal, Mali, Angola, Congo, Republica Democratică Congo, Mauritania, Pakistan şi Bangladesh.
La Paris, unde se desfăşoară o conferinţă a ambasadorilor francezi, ministrul de Interne, Claude Guéant, a evocat în faţa lor problema expulzării clandestinilor. El a criticat ţările care nu cooper