PNL este principalul perdant din USL. Paritatea listelor comune de candidaţi este afectată de precedentul candidaturilor separate, lăcomia lui Voiculescu şi pragmatismul lui Ponta. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Pe ultima sută de metri a negocierii listelor de candidaţi ai USL, conservatorii au pus piciorul în prag, creând un precedent periculos pentru soliditatea alianţei. Interesaţi să-şi asigure Primăria Iaşiului, prin deputatul Tudor Ciuhodaru, liderii Dan Voiculescu şi Dan Constantin au aruncat la gunoi principiul "sacrosant" al candidaţilor comuni ai opoziţiei. La Iaşi, PC, pe de o parte, şi PSD şi PNL, pe de altă parte, vor avea candidaţi separaţi. PC a mai obţinut de la Antonescu încă şase candidaturi simbolice, pe listele comune la locale: pentru CJ Maramureş şi alte cinci primării-reşedinţă de judeţ.
În paralel, PSD şi PNL au dat uitării un alt principiu, cel al parităţii pe listele comune: liberalii au dat câte două candidaturi în schimbul dreptului de a avea proprii candidaţi pentru şefia CJ Buzău şi Primăria Galaţi.
Compromisul liberal
Deznodământul împărţirii candidaturilor pentru locale pe listele comune ale USL face ca PNL să se situeze în postura de principal perdant al acestor tratative şi trocuri. Între lăcomia conservatorului Dan Voiculescu şi pragmatismul social-democratului Victor Ponta, liberalii s-au trezit că sunt nevoiţi să cedeze mai mult decât şi-ar fi dorit pentru a păstra funcţională USL în perspectiva viitoarelor alegeri şi a-şi amplifica propriii sorţi electorali cu ajutorul logistic al partenerilor de alianţă.
Semnalul tulburărilor a fost dat încă de miercuri dimineaţă de către PC. În cadrul întâlnirii dintre liderii celor trei partide componente ale USL, conservatorul Dan Constantin i-a anunţat pe Victor Ponta şi Crin Antonescu că are mandat să nu cedeze sub nici o formă dreptul de a a