La 1 septembrie a început o nouă sesiune pentru depunerea de proiecte pe măsura 221, destinată împăduririi terenurilor agricole. Iubiţi natura? Vă puteţi planta propria pădure. Trebuie să aveţi cel puţin o jumătate de hectar de teren agricol şi să nu tăiaţi copacii până la vârsta de exploatare.
Până nu de mult, plantarea de copaci era aproape exclusiv o activitate cu valenţe ecologice, pentru iubitorii de natură sau pentru activiştii de mediu. Cu bani de la Uniunea Europeană, înfiinţarea unei plantaţii forestiere poate deveni însă şi o afacere. Orice persoană sau firmă care deţine cel puţin o jumătate de hectar de teren agricol poate solicita fonduri europene pentru împădurirea şi întreţinerea acelei suprafeţe, în anumite condiţii.
De la 1 septembrie, doritorii - persoane fizice, firme şi autorităţi publice - pot depune proiecte pe măsura 221 - „Prima împădurire a terenurilor agricole", din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Prin această nouă sesiune sunt puse la dispoziţia solicitanţilor 50 de milioane de euro, dintr-o alocare totală de 200 de milioane de euro în 2011. Depunerea cererilor urmează să se încheie la 30 septembrie.
Desigur, nu este suficient să deţii parcela de pământ pentru a câştiga banii europeni, pentru că trebuie respectate anumite condiţii. De exemplu, terenul agricol trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cel puţin doi ani în urmă, altfel proiectul nu este eligibil. Deţinătorii de pajişti nu pot să aplice pe măsura 221 decât dacă terenul a fost afectat de fenomene de degradare a solului. Cei care au de gând să taie copacii pentru a valorifica lemnul trebuie să aştepte ca pădurea să atingă vârsta de exploatare, altfel trebuie să dea banii înapoi. Aceasta poate însemna zeci de ani, la speciile cu o creştere ceva mai rapidă sau peste o sută de ani la coni