China se pregăteşte de prăbuşire! Asta susține profetul crizei, Nouriel Roubini. Motivul? El estimează că 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante. Nu trece mult și agenția de rating Fich amenință că, din aceeași cauză, ar putea retrograda ratingul Chinei.
Să fie acesta doar un episod din înverșunatul război al declarațiilor pe care Statele Unite și China l-au pornit odată cu începerea crizei? Nouriel Roubini, născut în Turcia, crescut și format în Italia și SUA, este cunoscut pentru numeroasele critici aduse economiei chineze. Totuși, istoria recentă, cât și ultimele declarații cu privire la economia SUA îi conferă, pe lângă o aură de obiectivitate, enorm de multă credibilitate. Sigur, mai multă decât are agenția Fich, care, imediat după ce Standard&Poor's a retrogradat ratingul SUA, s-a grăbit să reconfirme ratingul maxim AAA. Ca o curiozitate, Standard&Poor's tocmai crescuse ratingul Chinei. Cine și ce mai poate să înțeleagă din această poveste?
De curând, chinezii s-au luat serios de economia SUA. "În opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment", spunea Guan Jianzhong, președintele singurei agenții de rating financiar din China, Dagong Global Credit Rating. Asta după ce, capacitatea SUA de a-și plăti datoriile de a fost pusă la îndoială și de un înalt oficial al Băncii Centrale din China.
Ceea ce nu vor să recunoască nici chinezii și nici americanii este că economiile lor sunt dependente una de alta. China este cel mai mare creditor extern al americanilor, iar SUA reprezintă cea mai mare piață de export a Chinei. De aici vine și lupta acerbă între yuan și dolar, probabil principala cauză a declarațiilor belicoase.
Yuanul nu este o monedă liber convertibilă. Totuși, s-a apreciat față de dolar, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani. Singurul lucru bun pentru China este că ține