Romania a avansat 5 pozitii in clasamentul Ernst&Young al celor mai atractive 35 de tari pentru investitiile in energia regenerabila (verde), clasandu-se pe cea de-a 16-a pozitie.
Topul realizat de firma de consultanta Ernst&Young (E&Y) ia in considerare potentialul surselor de energie eoliana (pe uscat si pe mare/ocean), solara, geotermala, al biomasei, precum si al infrastructurii, Romania obtinand un total de 45 de puncte, dupa ce anterior (in mai 2011) acumulase 44 (locul 21).
Avansul se datoreaza progresului indexului energiei eoliene de la 48 (in mai) la 49 (in august). In privinta celorlalte tipuri de energie regenerabila, punctele au ramas aceleasi ca si in noiembrie 2010, primul data cand Romania a fost inclusa in acest top.
Sectorul de energie eoliana din Romania ar putea intra intr-o etapa de crestere treptata dupa ce Comisia Europeana a aprobat legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile (in iulie 2011), noteaza E&Y. Prin aceasta schema de sprijin, producatorii de energie “verde” (regenerabila) vor primi stimulente sub forma de certificate verzi, numarul acestora variind de la o tehnologie folosita la alta.
Sistemul prevede ca pentru fiecare megawatt-ora (MWh) livrat, producatorul primeste, in functie de tipul de energie verde, un anumit numar de certificate verzi, tranzactionate apoi pe Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM). Legea spune, de exemplu, ca pentru fiecare MWh livrat se acorda, pana in 2017, doua certificate verzi pentru energia eoliana, valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro.
"Schema de sprijin a energiei regenerabile creeaza o platforma pentru ca Romania sa-si atinga tintele pentru energia regenerabila pana in 2020. Ca urmare, Romania a urcat 5 locuri in clasament”, se precizeaza in studiul companiei de consultanta.
In