ONU şi marile puteri au pus la punct, joi, la Paris o foaie de parcurs pentru noile autorităţi de la Tripoli, deblocând 15 miliarde de dolari în schimbul unor promisiuni de democraţie, stabilitate şi reconciliere, relatează AFP, citat de Mediafax.
În acelaşi timp, liderii din Marea Britanie, Franţa şi NATO au anunţat că operaţiunile militare internaţionale continuă atât timp cât Muammar Kadhafi va rămâne o ameninţare. Într-un mesaj difuzat de televizinea siriană, fostul lider libian a exclus joi orice capitulare şi a făcut apel la rezistenţă din partea susţinătorilor săi.
"În urma diferitelor intervenţii în jurul mesei, aproximativ 15 miliarde de dolari în active libiene aflate în ţările noastre vor fi dezgheţate imediat", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unei conferinţe a prietenilor Libiei, organizată la Paris.
"Banii deturnaţi de Kadhafi şi apropiaţii lui ar trebui să se întoarcă la libieni. Ne-am luat angajamentul ieri să deblocăm banii Libiei pentru a finanţa dezvoltarea Libiei de astăzi", a adăugat el, referindu-se la o avere evaluată la peste 50 de miliarde de dolari.
Timp de 42 de ani, după preluarea puterii de către Muammar Gaddafi şi la şase luni de la summitul de la Paris care a generat intervenţia militară internaţională împotriva "Ghidului" libian, circa 60 de ţări şi organizaţii s-au reunit joi după-amiază pentru acest summit de două ore.
Dar ajutorul financiar şi susţinerea politică au o contrapondere. Secretarul american de Stat Hillary Clinton le-a cerut liderilor "noii Libii" să "combată extremismul", după ce au apărut îndoieli cu privire la unii lideri ai rebelilor, consideraţi apropiaţi de mişcarea islamistă Al-Qaida.
"Noile autorităţi libiene vor trebui să continue lupta împotriva extremismului violent şi să colaboreze cu noi pentru a se asigura că stocurile de arme ale lui Gaddafi