Dupa ce a studiat la Oxford si in Africa de Sud, biologul Alina Szabo locuieste astazi intr-un sat din muntii Rodnei. De acolo a reactionat la una dintre ideile introduse in concursul Restart Romania, si astfel a inceput un dialog cu traseu surprinzator. De la descrierea razboiului aflat in plina desfasurare in muntii Rodnei, am ajuns la comparatia dintre comunitatile de africani din jurul Cape Town-ului si oamenii din satele romanesti.
Rep.: Una dintre ideile inscrise in concursul Restart Romania, “Platforma pentru initiative legislative”, te-a aprins atat de mult incat ne-ai trimis un comentariu. De ce?
Alina Szabo: Ma intereseaza foarte mult subiectul participarii publice. Am coordonat, in muntii Rodnei, un proiect finantat de Oxford care a fost legat de participarea publicului in deciziile legate de mediu. Ne interesa cum poate fi publicul antrenat si angajat in deciziile de politici de mediu. Asta era si la moda pe plan international atunci, dar noi chiar doream sa facem ceva in Romania. Exista cateva legi care prevad necesitatea informarii si participarii publicului, dar nu e foarte clar in ce consta aceasta participare. Pentru noi era foarte important realizarea unui plan de management pentru Parcul National din muntii Rodnei. Pe atunci nu se stia mare lucru despre participarea publicului.
Rep.: Dar ce inseamna participarea publicului in managementul unei rezervatii naturale?
Alina Szabo: Managementul inseamna felul in care sunt gestionate terenul, padurea, apele. Zona muntilor Rodnei este foarte interesanta pentru ca aproape tot parcul national din muntii Rodnei este detinut de comunitatile locale. Statul are cam 6% din toata zona. Si asta complica foarte mult situatia. Administratia parcului trebuie sa ia legatura cu toti proprietarii si administratorii terenurilor. S-au creat Consilii Consultative ale ariilor