WikiLeaks loveşte din nou. Site-ul specializat în publicarea documentelor secrete a dezvăluit întregii planete informaţii care datează din 1966 şi până în februarie 2010.
Toate cele 251.287 de telegrame pe care le deţinea Wikileaks au fost publicate ieri noapte, după ce, în urma unui sondaj pe Twitter, fanii telegramelor diplomaţilor americani au scris că vor informaţiile, scrie cotidianul francez Le Monde. Deşi au anunţat pe contul său de Twitter difuzarea telegramelor, reprezentanţii Wikileaks nu au precizat totuşi dacă din aceste documente au fost şterse numele persoanelor implicate.
Totalitatea telegramelor diplomatice publicate de WikiLeaks, care sunt redactate în limba engleză, pot fi consultate cu ajutorul unui cuvânt-cheie, fie introducând numele unei ţări, a datei unei telegrame sau a originii unui document, de aici. Informaţiile furnizate de diplomaţii americani despre România, le puteţi găsi aici.
WikiLeaks a obţinut informaţiile de la 274 de ambasade ale SUA în ţări din toată lumea şi de la Departamentul de Stat din Washington. Ele au fost distribuite către şase ziare partenere: Le Monde (Franţa), El Pais (Spania), Der Spiegel (Germania), New York Times (SUA) şi The Guardian (Marea Britanie).
Înainte să lanseze toate informaţiile secrete, organizaţia a întrebat peste un milion de oameni de pe pagina de Twitter dacă îşi doresc acest lucru. Cei mai mulţi au răspuns "Da!", aşa că simpatizanţii WikiLeaks au descărcat fişierele de pe microblogul Twitter.
Cu toate acestea, ziarele partenere ale Wikileaks au "condamnat" vineri publicarea în întregime a telegramelor diplomatice americane de către site-ul specializat în dezvăluirea documentelor secrete, relatează AFP, citat de Mediafax.
The Guardian, New York Times, Der Spiegel şi El Pais "deplâng", la unison, "decizia WikiLeaks de a publica telegrame needitate, ceea ce poate pun