Un text pe care vi-l recomand: ”Un argument economic împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană”, de Marcel Ionescu-Heroiu, pe clujinfo.ro. Marcel Ionescu-Heroiu este absolvent al Facultății de Științe Economice a Universității ”Babeș-Bolyai” și și-a suținut doctoratul în Dezvoltare Regională la Cornell University, Ithaca (New York). În prezent lucrează la Banca Mondială, la Washington.
Argumentele sunt, de fapt, mai multe. Vă prezint mai jos unul dintre ele (bazat pe o analiză realizată de cei de la ”The Economist”. Celelalte argumente le puteți citi pe clujinfo.ro.
***
”Cele două grafice de mai jos înfăţişează performanţa economică a două tipuri de ţări. Pe de o parte sunt ţările care s-au dezvoltat organic, promovând o economie eclectică, competiţie şi inovaţie; pe de altă parte sunt ţările care îşi generează mare parte din venituri din exploatarea resurselor. Dacă pentru prima categorie creşterea economică e predicitbil ascendentă, pentru cea de a doua categorie, economia pare sa fie victimă a hazardului. Asta, cu toate că au pornit de la o bază mult mai înaltă ca cea a ţărilor dezvoltate – Kuweit şi Qatar au avut în 1950 un PIB pe cap de locuitor triplu faţă de SUA, Germania, sau Franţa.
Creştere economică (PIB pe cap de locuitor) în ţări dezvoltate şi ţări dependente de exploatarea resurselor
Sursă: Angus Maddison. 2003. The World Economy: Historical Statistics. OECD Publishing
Paradoxul ţarilor care au resurse naturale (şi ca atare venituri substanţiale la buget) dar nu au dezvoltare economică stabilă, este cunoscut în lumea economică sub termenul de „Boala Olandeză” (în engleză, The Dutch Disease). Termenul s-a născut în 1977 după o analiză a revistei The Economist despre căderea economiei olandeze în 1959. În acel an, prietenii noştri din Vest au dat peste un substanţial zăcământ de gaze naturale. Bucuroşi nesp