Câteva companii de stat trebuie să treacă sub management privat pentru a vedea dacă clasa politică poate să se ţină departe de "vacile de muls" care sunt firmele de stat.
Scoaterea companiilor de stat de sub influenţa politică şi eficientizarea lor prin aducerea unor manageri cu experienţă în sectorul privat va fi un şoc pentru economie la fel cum a fost şi Revoluţia din 1989, care a determinat marile privatizări şi începutul capitalismului, sunt de părere specialiştii care au participat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.
Diagnosticarea companiei şi stabilirea unor obiective clare, pe baza unor analize realizate de firme mari de project management, consultanţă în management, consultanţă fiscală şi avocatură sunt primii paşi pentru ca managerii din mediul privat selectaţi pentru conducerea marilor companii de stat să fie şi eficienţi. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns ieri Mihai David, fostul şef al Hidroelectrica, consultantul financiar Ionel Blănculescu, Radu Manolescu, unul dintre cei mai experimentaţi head-hunteri locali, Bogdan Mitrofan, HR Business Partner la Orange, şi Bogdan Belciu, partener în cadrul PwC, în urma şedinţei deschise de redacţie ZF Expert.
De la începutul acestui an, de când preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au luat angajamentul în faţa FMI şi a Băncii Mondiale de a introduce management privat la unele companii de stat pentru a le spori eficienţa, s-a ajuns într-o etapă de analiză a proiectului.
Consilierii Ministerului Economiei au cerut deja sfatul unor headhunteri şi vor fi mai multe firme private implicate în analiza financiară a companiilor, în setarea de obiective realiste pentru noii manageri şi în stabilirea puterii lor de decizie.
Experţii prezenţi ieri în redacţia ZF au admis însă că nu se poate spune încă cine va lua o decizie pri