Boala apare la persoane tinere, iar problemele de socializare le pot crea frustrări pentru toată viaţa. Pentru bolnavii de psoriazis, leziunile vizibile de la nivelul pielii reprezintă un stigmat care îi determină să se izoleze de cei din jur de teamă să nu fie judecaţi.
„Staţi liniştită, nu este contagios". Aceasta a fost formula cu care m-a întâmpinat Adi, un tânăr de 34 de ani din Iaşi, atunci când a întins mâna să facem cunoştinţă. La nivelul mâinilor avea inflamaţii specifice psoriazisului. Adi este unul dintre cei 500.000 de români diagnosticaţi cu această afecţiune. Viaţa lui Adi a luat-o pe drumul psoriazisului acum 5 ani, când a primit diagnosticul ca pe un verdict categoric. Medicii nu au putut să-i spună care au fost cauzele apariţiei bolii. „În prezent, mecanismele de producere a afecţiunii nu se cunosc cu precizie.
Aproximativ o treime din persoanele cu psoriazis au cel puţin un membru al familiei cu această boală. Dar s-a observat că, sub acţiunea anumitor factori, precum stresul şi infecţiile repetate, celulele pielii care produc cheratină se reînnoiesc într-un ritm accelerat, generând apariţia leziunilor. Afecţiune cutanată autoimună, psoriazisul se manifestă prin apariţia unor cruste roşiatice acoperite de coji albicioase", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Primele semne, trecute cu vederea
Foarte puţin observabilă la început, erupţia apare pe genunchi, pe coate sau la nivelul scalpului şi, de obicei, este confundată cu dermatita, o afecţiune inofensivă. Ba, mai mult, pentru că nu creează disconfort, cei mai mulţi bolnavi nu-i acordă atenţie. „Primele semne de boală au fost atât de banale, încât nici nu m-am gândit că aş putea suferi de ceva atât de grav. Îmi aduc aminte că la nivelul coatelor mi-au apărut nişte pete care aveau un aspect uscat şi băteau spre culo