Durerile intense de stomac şi arsurile gastrice pot fi atenuate cu preparate din obligeană, din sunătoare şi din orz verde. În cazul unei crize de gastrită sau de ulcer, fitoterapeuţii recomandă remedii din plante cu efecte calmante, cicatrizante, antispastice şi antiinflamatoare.
Administrarea îndelungată de medicamente antiinflamatoare, abuzul de alcool, fumatul, stresul şi alimentaţia bogată în grăsimi sunt principalii vinovaţi de apariţia gastritei. Afecţiunea constă în apariţia unei hiperacidităţi la nivel gastric, care, în timp, dacă nu este neutralizată, poate produce leziuni ale mucoasei gastrice, adică ulcer. Iar pe parcursul acestui proces te poţi confrunta cu crize dureroase. Aşadar, pentru a evita agravarea simptomelor, trebuie, în primul rând, să înlături factorii de risc. Apoi, pe lângă tratamentul clasic, poţi folosi şi remedii din plante cu efecte dovedite în calmarea crizelor de gastrită. Ţine cont de faptul că ceaiurile trebuie băute neîndulcite şi, preferabil, între mese.
Se recomandă şi pulberea de obligeană
Pentru a atenua durerile apărute în cazul unei crize de gastrită, poţi bea ceai din rădăcină de obligeană. Planta are efecte calmante, antispastice şi antiseptice şi, în plus, este un excelent pansament gastric. Aşadar, pune o linguriţă rasă de rădăcină, uscată şi măcinată în prealabil, la 250 ml de apă clocotită, lasă la infuzat 15 minute şi apoi bea ceaiul călduţ. Poţi face o cură de o lună cu această infuzie, timp în care trebuie să bei câte două căni de ceai pe zi. În plus, terapeuţii recomandă şi pulberea de obligeană, obţinută prin măcinarea rădăcinii la râşniţa de cafea.„În caz de gastrită, se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mese. Obligeana este contraindicată în cazurile în care durerile de stomac sunt însoţite de o senzaţie puternică de vomă", spune medic