Republica Moldova nu a reuşit să întrunească aşteptările iniţiale şi pentru că expectativele Occidentului în privinţa fostelor ţări comuniste erau departe de realitate, a declarat primul ambasador american la Chişinău (1992-1995), Mary Pendleton, relatează RFE/RL în pagina electronică, citată de Mediafax.
"R.Moldova nu a întrunit aşteptările tuturor pentru că acestea erau nerezonabile, nerealiste", a declarat ea.
"Cu toţii aşteptam să se mişte mai repede decât a făcut-o, ca totul să fie rezolvat repede, şi nu ne-am aşteptat niciodată în 1992 ca problema Transnistriei să persiste", a explicat ea.
"Niciodată nu ne-am aşteptat ca, după toată munca depusă pentru refacerea sistemului judiciar, să fie probleme aşa de grave cu corupţia şi traficul de persoane. Legile există, este doar o problemă de aplicare a lor şi de consolidare a sistemului", a explicat Pendleton.
La 31 august 1989, Sovietul Suprem al Moldovei a adoptat o lege care permitea scrierea cu alfabet latin pentru limba română, un element lingvistic precursor unor schimbări ulterioare mult mai profunde.
Dar chiar şi această schimbare, afirmă Pendleton, a venit mai greu decât se aştepta.
În 1992, afirmă ea, programul Operei Naţionale era redactat cu alfabet chirilic. "Chiar până în 1993 primeam meniuri scrise cu chirilice dar acest lucru se întâmpla pentru că nu existau tiparniţe cu litere latine", afirmă ambasadorul.
Una dintre întâmplările hazlii ale lui Pendleton în R.Moldova datează din perioada în care administraţia americană încerca să cumpere terenul ambasadei, o misiune deloc uşoară la începutul procesului de privatizare. "(Preşedintele moldovean Mircea Snegur) m-a sunat într-o zi şi mi-a spus: bine, doamnă ambasador, puteţi merge să cumpăraţi proprietatea. Aşa că l-am sunat pe primarul Chişinăului şi am vorbit cu el despre acest lucru. Nu puteţi face acest lucru, m