Reţeta turcească de rate fără dobândă pentru cumpărăturile plătite cu cardurile de credit începe să fie utilizată de tot mai mulţi români după ce mai multe bănci de top au introdus în ultimul an această facilitate.
Bancherii afirmă că numărul de carduri vândute a crescut cu două cifre în primele şase luni din acest an şi că românii au cheltuit zeci de milioane de euro pentru cumpărături în rate.
De exemplu, turcii de la Garanti spun că un sfert din tranzacţiile efectuate cu cardurile de credit emise de bancă au fost achiziţii de bunuri în rate fără dobândă. Valoarea cumpărăturilor în rate a fost de 6,6 mil. euro, numărul cardurilor utilizate în acest scop fiind de 25.000.
Mulţi clienţi care fac cumpărături cu cardul de credit nu reuşesc să achite integral sumele utilizate în perioada de graţie, ajungând astfel să plătească dobânzile de 25-30% pe an.
Modelul de rate fără dobândă a fost lansat pe piaţă de turcii de la Credit Europe Bank (fosta Finansbank) la începutul anilor 2000, dar programul a fost preluat în ultimii ani şi de băncile de top precum BCR, BRD (prin divizia BRD Finance), Banca Transilvania, Raiffeisen, Alpha Bank sau Bancpost (prin divizia EFG Retail Services).
Raiffeisen, de exemplu, care a lansat programul la jumătatea anului trecut, spune că valoarea tranzacţiilor în rate fără dobândă a crescut în primul semestru din acest an cu 80% comparativ cu ultimele şase luni din 2010. Totodată, vânzările noi de carduri de credit Raiffeisen au înregistrat o creştere cu 56% în primele şase luni faţă de perioada ianuarie-iunie 2010.
Şi Banca Transilvania notează o creştere cu 45% a numărului de carduri emise, în timp ce Alpha Bank şi Garanti au vândut în prima jumătate a anului 8.300 şi respectiv 10.000 de carduri. EFG Retail Services, divizia de credite de consum a Bancpost, a consemnat o creştere cu 27% a numărului