Medicul Gheorghe Burnei, fost rezident şi colaborator apropiat al lui Alexandru Pesamosca, povesteşte pentru EVZ care era, în ultimii ani, locul celebrului chirurg pentru copii în spitalul pe care l-a slujit toată viaţa.
O încăpere minusculă. Un pat cu un pled, o masă, un frigider, multe, foarte multe fotografii ale unor copii şi tratate, cărţi, ce aproape se prăvălesc peste tine de prin orice colţişor. Camera unui geniu medical, spun mulţi. Casa doctorului chirurg pediatru Alexandru Pesamosca era, de ani de zile, rezerva aceasta de la etajul unu al spitalului "Marie Curie" din Capitală. Celebrul medic ajunsese acolo în urmă cu vreo 12 ani, de când rămăsese văduv şi era copleşit, treptat, de boală. Casa era de fapt spitalul însuşi. Despre el a vorbit până în ultima clipă, spun apropiaţii celui care a fost supranumit "îngerul copiilor".
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe „Doctorul copiilor” a fost depus la capela Spitalului Marie Curie
Ieri, câţiva muncitori săpau o groapă lângă capela spitalului, pe a cărei listă de ctitori numele Alexandru Pesamosca e trecut primul. Celebrul chirurg de copii va fi înmormântat sâmbătă, la prânz, aici, în curtea instituţiei cu care s-a confundat până în ultima clipă a vieţii. A murit, în noaptea de miercuri spre joi, la 81 de ani, în urma unor complicaţii.
Rare apariţii publice
Înainte de criza care a dus la internarea de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din 18 iunie, Alexandru Pesamosca nu pare să fi trăit o zi ieşită din comun. A făcut ce făcea de câţiva ani încoace, de când era mai mult imobilizat la pat, povestesc apropiaţii. S-a trezit probabil pe la un 6 dimineaţa, cum făcea de obicei, programul său terminându-se târziu în noapte, în jurul orei 12. S-a apucat poate de citit, a mâncat mere, poate o supă, a băut o cafea, nişte cola, a comentat cu vreun vizitator anumite subie